БІЗНЕС-ПЛАН ОРГАНІЗАЦІЇ ОСЕТРОВОЇ ФЕРМИ ТА ВИРОБНИЦТВА ЧОРНОЇ ІКРИ

За останні роки обсяги імпорту чорної ікри значно перевершують обсяги експорту. Разом із тим частка імпорту становить понад 80-90% від загальної місткості ринку. Така ситуація свідчить про те, що на цей продукт існує високий попит всередині країни, який поки ще не повною мірою задовольнявся українськими постачальниками. Отже, ринок чорної ікри має потенціал розвитку для нових виробників.

Згідно з даними рибного агентства України, на кінець 2019 року загальні потужності ставків становили 76109,4 кв. м. Водночас садки займали 52235,7 кв. м (з них в експлуатації знаходилися всього 39977,7 кв. м), басейни – 68 922,7 кв. м (при функціонуванні на 55735,6 кв. м).

За підсумками 2019 року на об’єктах аквакультури було вирощено 18,6 тис. тонн риби. У садках – 22,2 тонни, а в басейнах – 583,5 тонни.

Що стосується осетрових, то у 2019 році вироблено 97,1 тонн риби, що нижче за показник попереднього року на 13%. Понад 66% вирощується у басейнах, близько 25% – у ставках і всього 9% – у садках.

Обсяги вирощених осетрових на об’єктах аквакультури
в Україні у 2017–2019 рр., тонн

Обсяги вирощених осетрових на об'єктах аквакультури в Україні у 2017–2019 рр., тонн

Джерело: Державне агентство рибного господарства України

 

За даними рибного агентства України, у 2019 році було реалізовано 740,1 тис. шт. ікри, що при вазі однієї ікринки в 0,011 грам становить близько 8,4 кілограма. Ці показники далекі від дійсності, оскільки в країні діють ферми, які виробляють понад 500 кг на рік.

Компанією Impulse Consulting запропоновано бізнес-проєкт, метою якого є створення та ефективна експлуатація виробничого комплексу з вирощування осетрових риб на базі ділянки у Дніпропетровській області. В результаті його реалізації також буде налагоджено виробництво чорної ікри, що дозволить забезпечувати населення області та прилеглі регіони продукцією, котра відповідає високим стандартам.

Передбачається, що в ролі основної технології розведення осетрових буде застосовано ставкове товарне рибництво. Проєктом також передбачено підсумкове отримання товарної маси осетрових – понад 53 тис. тонн на кінець восьмого року. Це дозволить підприємству вийти на обсяги виробництва ікри в розмірі понад 4 000 тонн у рік.

Зміст

  1. Резюме проєкту
  2. Опис проєкту
  3. Опис продукції
  4. Характеристика цільового ринку
  5. Організаційний план
    • 5.1.Етапи реалізації проєкту
    • 5.2. Організаційна структура
  6. Інвестиційний план
  7. Аналіз необхідних ресурсів
    • 7.1. Штатний розклад за проєктом
    • 7.2. Необхідні активи
  8. Фінансовий план
    • 8.1. Вхідні параметри розрахунків
    • 8.2. Доходи проєкту
    • 8.3. Витрати за проєктом
    • 8.4. Звіт про прибутки і збитки
    • 8.5. Звіт про рух грошових коштів
    • 8.6. Фінансові показники проєкту
  9. Оцінка ефективності проєкту
  10. Висновки
    • 10.1. SWOT-аналіз
    • 10.2. Основні проєктні ризики
    • 10.3. Загальний висновок

 

Перелік таблиць

  1. Етапи вирощування осетрових
  2. Наявність потужностей водних об’єктів на кінець року в Україні
  3. Обсяг виробництва ікри осетрових в Україні у 2017–2019 рр.
  4. Обсяг експорту чорної ікри з України у 2017 – 11 міс. 2020 рр., кг
  5. Обсяг експорту чорної ікри з України у 2017 – 11 міс. 2020 рр., тис. дол.
  6. Обсяг імпорту чорної ікри в Україну у 2017 – 11 міс. 2020 рр., тис. дол.
  7. Обсяг імпорту чорної ікри в Україну у 2017 – 11 міс. 2020 рр., кг
  8. Обсяг імпорту чорної ікри в Україну у 2017 – 11 міс. 2020 рр. по країнам, кг
  9. План-графік проєкту
  10. Інвестиційні витрати проєкту
  11. Штатний розпис за проєктом
  12. Основне устаткування за проєктом
  13. Передумови для розрахунку доходів за проєктом
  14. План продажів за проєктом
  15. Передумови для розрахунку витрат за проєктом
  16. Дисконтований потік
  17. Ефективність повних інвестиційних вкладень
  18. Порівняння нормативних і фактичних значень

 

Перелік графіків та діаграм

  1. Виробничий процес у повносистемному рибоводному господарстві
  2. Структура елементів логістичного ланцюга на ринку осетрових
  3. Види товарної аквакультури (товарного рибництва)
  4. Мапа аквакультурних підприємств України
  5. Обсяги вирощеної риби на об’єктах аквакультури в Україні у 2017–2019 рр., тонн
  6. Обсяги вирощених осетрових на об’єктах аквакультури в Україні у 2017–2019 рр., тонн
  7. Структура виробництва осетрових за видами об’єктів аквакультури в Україні у 2017–2019 рр., кг
  8. Обсяг експорту чорної ікри з України у 2017 – 11 міс. 2020 рр., кг
  9. Обсяг експорту чорної ікри з України у 2017 – 11 міс. 2020 рр., тис. дол.
  10. Обсяг імпорту чорної ікри в Україну у 2017 – 11 міс. 2020 рр., тис. дол.
  11. Обсяг імпорту чорної ікри в Україну у 2017 – 11 міс. 2020 рр., кг
  12. Графік робіт за проєктом до початку роботи ферми
  13. Організаційна структура
  14. Коефіцієнт рентабельності EBITDA
  15. Коефіцієнт рентабельності ПП
  16. Термін окупності
  17. Дисконтований термін окупності
  18. Показники проєкту за 12 років, дол.

Ознайомтеся з іншими проєктами

Для отримання консультації з'вяжіться з нами, використовуючи розділ

працюємо за стандартами