Бізнес-план вирощування лохини

Протягом останніх 5 років світове виробництво лохини щорічно зростає на 12%. Ця ягода перетворилася на глобальний продукт, оскільки вирощується в багатьох країнах і на різних континентах, реалізується протягом цілого року, а логістичні можливості дозволяють доставляти її в будь-яку точку планети.

За останні 20 років площі під вирощування лохини виросли мінімум в 6 разів. Так, у 2019 році у світі було вироблено 823,33 тис. тонн ягоди, що на 24% вище за показник 2018 року.

Динаміка валового збору лохини в Україні, 2017–2020 рр.,
тис. тонн

Динаміка валового збору лохини в Україні, 2017–2020 рр., тис. тонн

Джерело: дані www.tridge.com


Починаючи з 2012 року обсяг валового збору лохини постійно зростає. В Україні він оцінюється на рівні 2,32 тис. тонн за 2019 рік. Відповідно, стрімко збільшуються і площі закладки, що наочно демонструє статистика.

Динаміка валового збору лохини в Україні, 2017–2020 рр.,
тис. тонн

Динаміка валового збору лохини в Україні, 2017–2020 рр., тис. тонн

Джерело: Державна служба статистики України; Impulse Consulting


Згідно з прогнозами, у наступні 3-5 років приріст комерційних насаджень складе 10-15%. Також очікується, що через 5 років він буде рости в середньому на 2-5% щорічно.

У зв’язку зі збільшенням кількості нових площ під лохину відбудеться значний бум збору врожаю у 2016–2020 роках. Це пов’язано зі специфікою дозрівання кущів із виходом на повне плодоношення. Вже починаючи з 2030 року Україна зможе збирати до 15,6 тис. тонн лохини щорічно.

Експертами Impulse Consulting розроблено бізнес-план спеціально під державну програму “Доступні кредити 5-7-9%” від Приватбанку. Проєктом передбачається вирощування лохини у Волинській області.

В ході розробки бізнес-проекту виявлено, що наразі цю культуру вирощують майже в усіх регіонах України (де дозволяють природні умови). Загальна площа ягідних плантацій становить близько 1,2 тис. га, причому з кожним роком ця цифра невпинно збільшується.

Виходячи з проведеного аналізу даних, прийнято рішення про те, що основним каналом збуту свіжих ягід стане дрібнороздрібна торгівля, а також експорт – багато в чому завдяки вигідному географічному положенню фермерського господарства. Водночас реалізація продукції посередникам відбуватиметься шляхом презентацій товару з подальшим налагодженням договірних відносин.

Зміст

  1. Резюме проєкту
  2. Опис бізнес-ідеї
  3. Маркетингове дослідження цільового ринку
  4. Калькуляція продажів
  5. Організаційна структура та команда
  6. Розрахунок собівартості продукту
  7. Фінансовий план
    • 7.1. Загальні параметри
    • 7.2. Звіт про прибутки та збитки
    • 7.3. Звіт про рух грошових коштів
    • 7.4. Аналіз прибутковості
    • 7.5. Аналіз ефективності проєкту
  8. Джерела фінансування
  9. Аналіз ризиків
    • 9.1. SWOT-аналіз проєкту
    • 9.2. Факторний аналіз ризиків проєкту
    • 9.3. Загальні висновки проєкту

 

Перелік таблиць

1. Параметри продажів
2. Надходження від продажів, грн
3. Штатний розпис за проєктом
4. Штатний розпис за проєктом
5. Калькуляція собівартості та ціни реалізації продукції, грн/1 кг лохини
6. Параметри витрат підприємства
7. Звіт про прибутки та збитки за проєктом, грн
8. Звіт про рух грошових коштів, грн
9. Інвестиційні витрати проєкту, грн
10. Інвестиційні витрати проєкту, грн
11. Перелік основного обладнання
12. Ризики за проєктом та можливі шляхи їхнього зниження

 

Перелік графіків та діаграм

1. Динаміка світового виробництва лохини у 2014–2019 рр., тис. тонн
2. Найбільші країни-виробники лохини у світі у 2019 році, тис. тонн
3. Динаміка валового збору лохини в Україні, 2017–2020 рр., тис. тонн
4. Площі під лохину в Україні, 2017–2020 рр., тис. га
5. Прогнозні площі під лохину в Україні, 2017–2030 рр., тис. га
6. Прогнозний збір лохини в Україні, 2017–2030, тис. тонн
7. Прогнозна ємність ринку лохини в Україні, 2018–2030 рр., тис. тонн
8. Світові експортні ціни на лохину в сезон 2020 року, долл./кг

Ознайомтеся з іншими проєктами

Для отримання консультації з'вяжіться з нами, використовуючи розділ

працюємо за стандартами