Наскільки перспективно вирощувати органічний продукт в Україні?

Через підвищений попит обсяг світового ринку органічної продукції збільшується щорічно. Особливо це стосується європейських та інших розвинених країн із високим рівнем доходу населення, оскільки вартість екологічно чистих продуктів приблизно в три рази перевищує ціну на звичайний товар. Так, обсяг ринку органічної продукції та органічного бізнесу у світі становить близько 90 млрд доларів. Виробництвом займаються понад 2 млн господарств, а показник зайнятих площ під органіку виріс у цілих 3 рази за останні 20 років.

Стосовно України, тут є всі умови, щоб займатися продуктивним вирощуванням такого виду продукції. Країна має сприятливі ґрунтово-кліматичні умови, оскільки значна кількість земель придатна для органічного агровиробництва.

Багато українських фермерів вже встигли оцінити переваги екологічно чистих продуктів. Зокрема органічних ягід, попит на які стає дедалі більшим, і навіть відчувається гостра нестача такого продукту на ринку. Наприклад, за підсумками 2019 року загальна площа насаджень під полуницею в країні становила 7,9 тис. га, під смородиною – 4,2 тис. га, а під малиною – 5,2 тис. га. Водночас частка органіки виявилася дуже низькою – не більше 1% від загального ринку.

Ще одним позитивним моментом стало розташування за сусідством потужного платоспроможного ринку Євросоюзу. А з огляду на експортні можливості України, варто відзначити величезний потенціал ягідництва у країні.

Цікаво, що в Європі українська органічна ягода визнана набагато смачнішою, ніж своя. До того ж у центральній і західній густонаселених частинах континенту вільних земель для органічного виробництва стає все менше. Виходячи з цього, постачання органічних ягід на європейський ринок – дуже перспективний вид бізнесу на сьогодні.

Що необхідно знати, щоб налагодити власне виробництво

У компанії Impulse Consulting вже є досвід підготовки бізнес-плану для організації вирощування органічних ягід. Під час його складання проведено моніторинг цін разом із необхідними фінансовими розрахунками по кількох сегментах. У рамках виконання проєкту також проведено аналіз ринку. З’ясовано, що ринок ягід в Україні щороку збільшується в середньому на 10%, а найбільш популярними залишаються полуниця, малина і смородина.

Для створення органічного господарства насамперед важливо вибрати ділянку землі, яка відповідає фізико-хімічним властивостям ґрунту. Для зведення необхідної інфраструктури також буде потрібна додаткова площа. Крім того, в кожному виробничому приміщенні повинні застосовуватися особливі екологічні вимоги, щоб уникнути забруднення ягід сторонніми речовинами.

Однак головним фактором для успіху виробництва органічної продукції є забезпечення її високої якості та збереження товарного вигляду на шляху до споживача. Оскільки ягода не може зберігатися тривалий час у свіжому вигляді, виходом стає швидке заморожування. На деяких фермах відсутність морозильного обладнання стало основним стримувальним фактором розвитку господарства. Цей факт рекомендується враховувати під час розробки бізнес-плану, включаючи в нього створення необхідних умов для зберігання продукції на майбутньому підприємстві.

В результаті проведеного дослідження команда експертів прийшла до висновку, що створення спеціалізованої пральні для медичних установ є досить перспективною нішею бізнесу. Особливо з огляду на брак на ринку установ подібного типу як у столиці, так і в інших містах країни.

Для отримання консультації зв'яжіться з нами, використовуючи розділ

ПРАЦЮЄМО ЗА СТАНДАРТАМИ