Як відкрити ресторан і не розоритися

Сфера громадського харчування дуже перспективна для бізнесу. Попри високу конкуренцію, за умови грамотного підходу ви цілком можете досягти успіху в ресторанній справі.

Прийнявши рішення про відкриття закладу з нуля, в першу чергу важливо визначитися з його форматом і концепцією. Але як бути, якщо велика кількість ідей присутня, а от розуміння того, яким чином їх втілити в реальність, немає? У цьому питанні вам допоможе бізнес-план, без якого не може обійтися жоден комерційний проєкт. А перше, що потрібно під час його складання, – провести аналітичне дослідження ринку, на який ви плануєте вийти як ресторатор.

Секрет майбутнього успіху – довірити бізнес команді професіоналів

Нещодавно нашими експертами було складено бізнес-план, який передбачає відкриття в Одесі ресторану італійської кухні з літньою терасою та видом на море. В ході дослідження ринку послуг ресторанного бізнесу в Одеській області виявлено, що за підсумками 2020 року його обсяг склав 4,22 млрд грн. Тобто це 23% від загального українського ринку, що не дивно: драйвером розвитку ресторанного сектора в першу чергу є висока туристична популярність регіону. А за даними місцевої мерії, в період із 2017 по 2019 роки в Одесі відзначалося зростання туристів – з 2,5 до 3,3 мільйонів осіб за рік.

Головним поставленим завданням стало дотримання основоположних принципів організації ресторану. До нього увійшло налагодження клієнтського сервісу, контроль якості приготування страв і орієнтація на дохід потенційного споживача. Стосовно концепції закладу, вона ґрунтується на чіткому розумінні того, чого хочуть майбутні клієнти, а також які вони мають цінності та пріоритети.

Про що нам каже статистика по Україні?

Згідно з отриманими даними, ще у 2019 році кількість зареєстрованих підприємств громадського харчування збільшилася на 15,6%. У нашій країні за останні декілька років цей показник видався рекордним. У тому ж році загальний обсяг закладів харчування поза домом склав трохи більше ніж 48 тисяч одиниць. Водночас практично половина таких підприємств знаходиться у двох українських областях – Київській (31%) та Одеській (15%).

Трохи раніше, у 2018 році, обсяг ресторанного ринку України перевищив планку в 30 млрд грн. Основні чинники зростання в цей період – відкриття нових ресторанів, а також поліпшення платоспроможності населення. Далі ринок продовжив своє зростання до 36,3 млрд грн, проте кризовий 2020 рік значною мірою вдарив по галузі. Так, обсяг ринку громадського харчування склав всього 18,6 млрд грн, водночас скоротившись майже у 2 рази.

Моніторинг ринку громадського харчування в Україні зараз свідчить про наявність потенціалу для його відновлення за умови, що надалі рівень доходів населення збільшиться. Причому конкурентну перевагу матимуть кафе та ресторани, що пропонують оригінальні концепції обслуговування чи найнижчу ціну на страви, які мають найбільший попит.

Довіряючи нам створення бізнес-плану, у вас також є можливість отримати розроблену фінмодель, щоб детальніше розуміти свій проєкт і бачити його подальші перспективи розвитку.

Для отримання консультації зв'яжіться з нами, використовуючи розділ

ПРАЦЮЄМО ЗА СТАНДАРТАМИ