Як виловити солідний прибуток на розведенні осетра в Україні?

Ікра та м’ясо осетрових риб завжди мають попит, оскільки володіють особливо поживними характеристиками, є цінними продуктами – джерелами найважливіших мікроелементів і вітамінів. Такий товар на українському ринку має досить високу вартість, тож за умови грамотного підходу майбутнє підприємство обіцяє приносити добрий дохід.

Варто відзначити, що багато підприємців не розглядають для свого бізнесу цю ринкову нішу, оскільки розмір вкладень у промислове виробництво ікри зазвичай стартує від 1–1,5 млн. доларів. Водночас поріг входу в галузь високий, а терміни окупності є тривалими.

Останніми роками обсяг імпорту чорної ікри у країні значно перевищує обсяг експорту, що свідчить про потенціал розвитку нових виробників. Так, створення осетрових ферм в Україні на сьогодні є економічно раціональним проєктом, і відшукати ринок збуту стане можливим завданням. Тим більше якщо врахувати, що осетрова продукція, котра відповідає високим стандартам якості, не потребує реклами.

Чинники, що впливають на розвиток осетрових ферм

У нашій країні ринок розведення та продажу цього виду риби характеризується рядом особливостей, які стимулюють та водночас ускладнюють процес формування сегменту.

До позитивних факторів належать:

  • нестача осетрової продукції в українських регіонах;
  • стабільний споживчий попит;
  • порівняно невисока конкуренція серед виробників;
  • легальність виробництва;
  • можливість використання передових технологій.

Із перешкоджаючих виділяють:

  • часті випадки ввезення контрафактної продукції;
  • високий рівень фальсифікату;
  • низький рівень розвитку галузі загалом.

Ситуація з рибним господарством

За підсумками 2019 року, в Україні на об’єктах аквакультури (у садках та басейнах) вирощено 18,6 тис. тонн риби, з яких 97,1 тонни – осетра. Говорячи про чорну ікру, у країні діє всього лише 7 великих господарств, що виробляють до 800 кілограмів на рік. Це пояснюється високою потребою у початкових інвестиціях, а також тривалим терміном запуску та виходу на прибуток, що пов’язано з особливостями вирощування осетра.

Сьогодні український ринок осетрової риби заповнено лише на 30%. В Азовському морі, а також у прилеглих водоймах кількість осетра значно зменшилася, тому здійснення його вилову суворо заборонено. Отже, попит вітчизняних споживачів задовольняється багато в чому за допомогою імпорту чи штучного вирощування на спеціально відведених фермах.

Бізнес без підводного каміння

У створенні, а також ефективній експлуатації аквакомплексу з вирощування осетрових риб та виробництва чорної ікри найважливішу роль відіграє ретельна підготовка проєкту перед запуском. Написання докладного бізнес-плану допоможе опрацювати бюджет, прорахувати можливі ризики та успішно запустити прибуткову справу.

Аналізуючи інформацію на підставі проведеного дослідження ринку, експерти Impulse Consulting виділили дві основні рекомендації для потенційних підприємців:

Місце розташування ферми
У реалізації проєкту велике значення матиме географічне розташування осетрової ферми, вигідне для подальшого збуту продукції. Вибираючи місце для нового підприємства, найкраще зробити ставку на великі міста та обласні центри. Оптимальним варіантом стануть регіони з великою кількістю ресторанів, супермаркетів та підприємств із переробки риби. До того ж ділянка для будівництва ферми має бути забезпеченою водою, енергопостачанням та газопроводом.

Майбутні вкладення
Найбільш значущих обсягів фінансування вимагатиме процес виведення підприємства на проєктну потужність. Також будуть потрібні інвестиції в закупівлю обладнання, будівництво та супутні операції, які забезпечать функціонування осетрової ферми. Щодо терміну окупності, імовірно він складе 8-9 років роботи підприємства.

Для отримання консультації зв'яжіться з нами, використовуючи розділ

ПРАЦЮЄМО ЗА СТАНДАРТАМИ