Наскільки рентабельною є галузь свинарства у 2022 році?

У нашій країні свинарство є невіднятною галуззю сільського господарства, а свинина – традиційним харчовим продуктом. Попри це, споживання свинини середньостатистичним українцем поступово знижується, що значною мірою пов’язано з низьким рівнем доходів населення, а також змінами у структурі споживання м’яса. Так, на сьогодні частка свинини становить 23–26% від загального споживання м’яса на душу населення, тоді як частка споживання м’яса птиці та яловичини стрімко зростає.

Оцінка ситуації на ринку свинини

Такі харчові продукти, як м’ясо та сало, традиційно мали чималий попит. Проте поточний стан українського свинарства є неоднозначним і знаходиться під впливом частини негативних чинників. До них насамперед належить застаріле обладнання на багатьох фермах, нестача якісних кормів та виведення нових продуктивних порід.

Щодо темпів розвитку свинарства, останніми роками вони показують негативну динаміку (за винятком 2021 року, в якому відбулося незначне зростання ринку на 3% у порівнянні з 2020 роком). На цей сегмент, як і на весь тваринницький комплекс України, активно впливають обставини, що складно прогнозувати:

  • зростання цін на енергоносії;
  • перебої з кормовою базою;
  • валютна складова харчових добавок до кормів;
  • різке підвищення пропозицій на споживчому ринку дешевшого та менш якісного м’яса птиці;
  • сплески небезпечних захворювань свиней;
  • низький рівень дотацій та інвестицій у свинарство;
  • зміни у податковому законодавстві.

Цінові тенденції

Важливим аспектом розвитку ринку свинини є купівельна спроможність населення. Ще з початку 2016 року середні ціни від виробників свинини суттєво змінилися через падіння ринку збуту всередині країни та зниження експорту цього продукту за кордон. На тлі зльоту вартості на основні компоненти кормів йшло падіння рівня рентабельності та зниження інвестиційної привабливості галузі загалом.

Ситуація зі зростанням ціни також обумовлена ​​тим, що виробники заклали у вартість ризики, пов’язані з подорожчанням зернових компонентів комбікормів з огляду на можливу зміну курсу національної валюти.

Перспективи розвитку свинарства в Україні

Експерти компанії Impulse Consulting оцінюють потенціал зростання цього сегмента як досить високий за умови відповідних вкладень у нові технології утримання свиней та виробництва. Ринок свинини не втрачає своєї актуальності на тлі інших напрямів у тваринництві, і цьому сприяє два основних фактори:

  1. наявний попит на свинину;
  2. відсутність сильних конкурентних брендів на ринку.

Нещодавнє дослідження ринку показало, що значні темпи розвитку сьогодні демонструє птахівництво. Проте найближчими роками може статися перерозподіл структури споживання м’яса у бік збільшення частки свинини. Причиною впливу тут можна назвати корекцію споживчих уподобань та надмірну насиченість ринку м’ясом курки. Попри кризові явища в економіці відкрито кілька нових свинарських комплексів, а низка закордонний та українських інвесторів планує вкладати кошти у цей бізнес і наступного року.

Підприємцям на замітку

Однозначні прогнози щодо сектору виробництва свинини на території України робити досить складно, адже багато залежить від державної політики. Наприклад, те ж саме скасування спеціального режиму ПДВ для сільгоспвиробників призвело до зменшення обсягів оборотних коштів, що зрештою може негативно позначитися на загальних параметрах виробництва.

Безумовно, для великих інвестиційних проєктів, запроваджених у тваринницькій галузі, різка зміна правил роботи сприймається як негативний чинник. Водночас він далеко не критичний і здатний вплинути на рішення про різке скорочення діяльності. Для залучення нових інвестицій, спрямованих на розширення або створення нових виробництв, ця обставина матиме однозначно стримувальний ефект.

Існують й інші утворювальні тенденції у тваринництві, які необхідно брати до уваги під час запуску свинарського бізнесу:

  • Зберігається тренд на укрупнення, відповідно відбувається зниження частки дрібнотоварних виробників тваринництва, зокрема свинарства.
  • В умовах концентрації та монополізації ринків у підприємств з’явиться гостра потреба гармонійно поєднувати сировинне виробництво з переробленням через наявність більшої доданої вартості у цьому сегменті.
  • Конкурентні переваги та найбільші можливості розширення отримають компанії, що шукають можливість виходу на зовнішні ринки збуту.

Ну і насамкінець зазначимо, що, попри складнощі, свинарська галузь є перспективною для інвестування за належного підходу. Саме тому зараз спостерігається поступове збільшення відсоткової частки поголів’я свиней на підприємствах та зменшення у домашніх господарствах.

Для отримання консультації зв'яжіться з нами, використовуючи розділ

ПРАЦЮЄМО ЗА СТАНДАРТАМИ